Verhuisploeg - literair straattheater
Een groep verhuizers zwoegt over het festivalterrein. We zijn hardwerkende, ietwat klungelige en zingende werklieden. We zijn verbaasd over alles wat er om ons heen gebeurt en dat we ineens op deze plek zijn beland. Maar bij het magische codewoord laten we de klapstoel en de hutkoffer vallen en gaan we over op een goed potje literair schaften.
Met voordrachten over twee pratende lantaarnpalen, de plaatsen Huizen en Verhuizen en vastzitten in een stilstaand vliegtuig, vertellen we verhalen over verplaatsen en veranderen.
We maakten Verhuisploeg oorspronkelijk ter ere van het 90-jarige Jubileum van het openluchttheater De Pinkenberg.
Foto’s door Santino van der Goes.
Speeldata
15 juni 2024 Openluchttheater De Pinkenberg Rozendaal
Dit is onze kans om te overweldigen - taaltheatervoorstelling
We maakten Dit is onze kans om te overweldigen oorspronkelijk voor het Johnny van Doorn Festival 2024.
Speeldata
8 november 2024 - Dudok, Arnhem
379 cent - audio
Soms ben je boos op het grootkapitaal en steel je een blok parmezaanse kaas bij de zelfscankassa.
Aan de hand van spraakberichten, muziek, monoloog en groepsgesprekken onderzoeken we het ongemak van het dagelijkse leven, de eenzaamheid die je soms voelt in collectiviteit en de vreemde spanning die zich daardoor kan opbouwen in je lichaam.
Dit audiowerk was een inzending voor de podcastwedstrijd Korte Golf, waarbij deelnemers aan de hand van drie restricties een korte podcast maken.
Projectdatum:
April 2024
Bij ons in de familie - taaltheatervoorstelling
Hoe begroet je je jarige oom? Met drie zoenen of een hand? En hoe ga je om met familieruzies, een kinderwens of ouderdom?
Voor de afsluiter van de boekenweek in Rozet maakten we een voorstelling over het fenomeen ‘de kringverjaardag’, waarin verhalen over en voor de hele familie worden verweven met een wandeling, blokjes kaas en bescheiden choreografie. Persoonlijke anecdotes worden afgewisseld met komische situaties. Maak in Bij ons in de familie kennis met de aardbeien van oma, glazen melk op een dienblad, een watermeloenmannetje, de twijfels over kinderen krijgen, het omgaan met de dood van een familielid en de vraag wanneer je weer naar huis mag gaan. Een voorstelling voor alle leeftijden.
Familieportretten door Toeter Photography.
Speeldata:
23 maart 2024 - Rozet, Arnhem
Meet me in the Hallway - literaire performancekunst
Voor één dag waren we op residentie in onze oude academie. Daar vroegen we ons af: wat als alle stemmen, teksten, materialen en geluiden die je in de gangen vindt een dialoog met elkaar aangaan?
Aan de hand van gevonden voorwerpen en dadaïstische technieken wordt het publiek ondergedompeld in een ervaring van de gangen van ArtEZ. Het fragmentarische karakter van de performance zorgt voor een vervreemdend effect. Je voelt je onderdeel van de gangen, maar kan de mensen die daar rondlopen niet helemaal doorgronden. Alsof ze in een flits ontstaan, iets tegen je zeggen en dan weer doorlopen.
Meet me in the hallway is een samenwerkingsproject van The Hub Arnhem en Culture Making. Elke maand wordt een kunstenaar uitgenodigd om werk te maken op de academie waar ze afstudeerden. Daarna geven ze in een interview het stokje door aan de volgende alumnus. Op die manier interviewden we Julius Thissen over zijn praktijk en werden wij op onze beurt geïnterviewd door Mirte Engelhard.
Speeldata:
21 maart 2024 - ArtEZ, Arnhem
28 maart 2024 - The Hub, Arnhem
Mensen die je misschien kent - taaltheatervoorstelling
Mensen die je misschien kent is ons debuut. Onze introductie. In de voorstelling onderzoeken we verschillende manieren waarop je elkaar kan kennen. Hoe willen we onszelf, als kersvers collectief, voorstellen aan de wereld?
Het bevat onder andere: briefwisselingen, de uitvinder van de oubliehoorn, Jan Smit, Keanu Reeves, droomlandschappen in de snor van de zwembadbaliemedewerker, moeilijke liedteksten, AI-gegenereerde mannen bij de kapper, van de trap vallen, inspannende choreografieën, hardlopen door een boekhandel en strijdkreten.
We nemen mensen die we misschien kennen, mensen die we willen leren kennen en mensen die we té goed kennen onder de loep. We wisselen collectieve tekst af met solovoordracht en groepschoreografie met intieme momenten. Daarmee stellen we onze identiteit als collectief vast: we zijn modulair, speels en steeds op zoek naar andere vormen. We zetten onze tanden in wat ons fascineert en laten niet zomaar los.
De voorstelling kwam tot stand tijdens een residentie bij boekhandel Het Colofon.
Foto’s door Maurice Gemmeke
Speeldata:
20 januari 2024 Boekhandel het Colofon Arnhem